Lehdistötiedote: Vaatevuokraamo The Ateljé tutki vuokraamisen ilmastovaikutuksia: ensimmäiset tulokset julki

Lehdistötiedote X.X.2022, Julkaisuvapaa heti

Naistenvaatteiden vuokraamiseen erikoistunut monikanavainen yritys The Ateljé pyrkii selvittämään, kuinka vaatteiden vuokrauspalveluiden ilmastovaikutus on verrattavissa perinteiseen vaatteiden omistamiseen. Laskelmat tehtiin ilmastopäästöjen asiantuntijayritys Spark Sustainabilityn toimesta.


Tulokset positiivisia: juhlavaatteen vuokraamisesta merkittävästi vähemmän päästöjä kuin sen omistamisesta 

Koska suurin osa The Ateljé-vaatevuokraamon asiakkaista etsii hienoa asua juhlatilaisuuteen, tutkimukseen valittiin mekko. Laskelmat osoittavat, että lähes kaikissa skenaarioissa (11/12) vuokrauspalvelut ovat uuden ostamisen sijaan ilmastoystävällisempi vaihtoehto. 


”Vaatevuokraamon arkea on nyt takana jo reilu kaksi vuotta, ja meille on kertynyt mukava määrä dataa toiminnastamme ja tuhansista vuokrauksista: pääsimme vihdoin tutkimaan, mitä se sanoo. On todella mielenkiintoista nähdä, miten tuhannet asiakkaat ovat muuttaneet kulutuskäyttäytymistään kokeilemalla vaatteiden vuokrauspalvelua ensimmäistä kertaa elämässään.” kertoo Mari Kekäle, toinen The Ateljén perustajista.Kuvassa: Mitä enemmän ostoja korvataan vuokralla, sitä pienempi ilmastovaikutus on neljän vuoden juhlamekkokäytöllä. Vaikka käyttäjien liikenteen päästöt lisääntyvät, tuotannon, jakelun ja vähittäiskaupan päästöt sekä käyttöiän päättymisen päästöt vähenevät. Tämä johtuu siitä, että "kiinteät" päästöt jaetaan muiden vuokraajien kanssa, ja vuokramekkoja arvioidaan käytettävän useammin kuin ostettuja mekkoja.


Tutkimuksen yhteenveto

  • Vuokrauspalvelujen käyttäminen mekkojen ostamisen sijaan on ilmastoystävällisin vaihtoehto lähes kaikissa skenaarioissa. (11/12)
  • Mekon ostaminen on vuokraamisen sijaan parempi vaihtoehto vain, jos mekkoa käytetään erityisen paljon ja käyttäjä ajaa autolla vuokrauspaikkaan joka kerta, kun hän vuokraa mekon.
  • Jos ajomatka vuokraamolle on suuri, se voi kääntää tulokset myös keski- tai vähäkäyttöisissä skenaarioissa
  • Vaatteiden vuokraamiseen liittyvällä ylimääräisellä pesulla ja huollolla on hyvin pieni vaikutus tuloksiin. Tämä johtuu osittain siitä, että Suomen sähkötuotanto on verrattain puhdasta. Lisäksi tässä tutkimuksessa mallinnettuja herkkiä vaatteita ei kuivata rumpukuivauksessa ja ne pestään matalissa lämpötiloissa vesipesussa.

Vaateteollisuuden muutos vaatii kulttuurin muutosta

Vaatevuokraamot ovat esimerkkejä kiertotalouteen perustuvat liiketoimintamalleista, jotka on usein perustettu tarkoituksena vähentää alan ympäristövaikutuksia. Silti näitä palveluja on joskus syytetty ympäristön korkeammasta kuormittamisesta verrattuna perinteisiin omistusskenaarioihin.


“Tekstiiliteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista toimialoista. Nykyisin sen osuuden kaikista päästöistä on arvioitu olevan jopa 10 prosenttia: jos mitään ei tehdä, vuonna 2050 osuus on jo neljännes.* Me haluamme yrityksemme kautta inspiroida koko alan toimijoita muutokseen: uusia toimintamalleja tarvitaan, jotta kulutuskeskeinen kulttuurimme muuttuu. Kestävän kasvun matkamme on vasta alussa, ja näistä päästölaskelmista on hyvä aloittaa – jatkamme raportointia matkan edetessä.” päättää Kekäle.


Lisätiedot:
Mari Kekäle, perustajajäsen, The Ateljé Helsinki Oy
+358 40 567 8908, mari@theatelje.com
Kuvapankki 


The Ateljé Helsinki Oy on elokuussa 2020 lanseerattu helsinkiläinen yritys, joka kehittää monikanavaista vaatteiden vuokrauspalvelua. Yritys tarjoaa vaatteita vuokralle Suomen alueella sekä verkkokaupan että Helsingin Punavuoressa sijaitsevan myymälän välityksellä. Tällä hetkellä yhtiö työllistää neljä työntekijää.


Spark Sustainability hyödyntää päästödataa osallistaaksemme henkilöstön, asiakkaat ja kumppanit organisaatioiden ilmastotavoitteisiin. Palvelumme on kehitetty auttamaan organisaatioita rakentamaan kestäviä brändejä ja saamaan aikaan todellista muutosta ihmisten ilmastofiksuilla elämäntavoilla.SPARK SUSTAINABILITY, 2022

The climate impact of renting versus buying outfits for special occasionsSANDIN, G., ET AL., 2019

Environmental assessment of Swedish clothing consumption - six garments, sustainable futures*Ellen MacArthur Foundation: A New Textiles Economy: Redesigning fashion’s future.


Niinimäki, K. Peters, G., Dahlbo, H., Perry, P., Rissanen, T. and Gwilt, A. (2020) The environmental price of fast fashion. Nature Reviews; Earth and Environment.