Yleisimmät pukukoodit – Kuinka pukeutua tilaisuutta kunnioittaen?

Frakki

Frakki on pukukoodeista kaikista formaalein. Tätä pukukoodia käytetään erityisen juhlallisissa tilaisuuksissa (mm. promootiot, häät ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlat). Miehelle frakki-pukukoodi tarkoittaa nimensä mukaisesti frakkia. Naiselle frakki-pukukoodi tarkoittaa juhlapukua – juhlapuvun tulee olla täyspitkä, mikä tarkoittaa etiketin mukaan sitä, että vain kengän kärki saa näkyä helman alta.

Psst... Tiesithän, että juhlapuku ja iltapuku tarkoittavat eri asioita. Juhlapuku on pidempi ja usein myös näyttävämpi kuin iltapuku. Juhlapuvun tulee myös etiketin mukaan olla täysmittainen – iltapuku taas voi olla lyhyempikin, jos se vain sopii tilaisuuden luonteeseen.

Smokki

Etiketin mukaan smokkia tulee käyttää klo 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa. Miehelle smokki-pukukoodi tarkoittaa nimensä mukaisesti smokkia, joka on perinteisesti musta tai valkoinen. Naiselle samainen pukukoodi tarkoittaa iltapukua, jolla tarkoitetaan juhlavaa (useimmiten pitkää) juhlapukua.

Vinkki: Iltapuvun ei tarvitse välttämättä olla mekko, vaan myös juhlava housupuku tai jumpsuit on sopiva valinta.

Tumma puku

Tumma puku on pukukoodina kaikkien yleisin - pukukoodi käy lähes kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta. Etikettinä tumma puku tarkoittaa juhlavaa ja arvokasta pukeutumista. Miehelle tämä tarkoittaa mustaa tai tummansävyistä pukua. Naisilla tumma puku-pukukoodi tarkoittaa juhlavasta materiaalista valmistettua asua.

Cocktail

Cocktail-pukukoodi on hiukan tummaa pukua arkisempi pukukoodi. Tätä pukukoodia käytetään usein vapaamuotoisissa tilaisuuksissa, kuten syntymäpäiväjuhlat, pikkujoulut tai nimensä mukaisesti klo 18 jälkeen alkavat cocktailtilaisuudet. Miehelle tyylikäs irtotakki ja siisti alaosa ovat cocktailtilaisuuteen sopiva asukokonaisuus. Naiselle taas klassinen cocktailmekko, siisti housupuku tai juhlava hame ja toppi yhdistelmä ovat varma valinta cocktail-pukukoodia mukaileviin tilaisuuksiin.

Smart Casual

Pukukoodi Smart Casual on Cocktail ja tumma puku -pukukoodeja vieläkin astetta rennompi. Sananmukaisesti Smart Casual tarkoittaa siistiä, mutta kasuaalia pukeutumista. Hyvä ohjenuora on pukeutua omaa arkista tyyliä hiukan asiallisemmin.

Naiselle  housupuku tai hame ja pusero yhdistelmä on hyvä valinta. Tyylikäs mekko yhdistettynä bleiseriin tai bleiseri yhdistettynä denimiin toimivat myös yhtä hyvin. Miehelle siisti kauluspaita, neule ja siistit housut ovat hyvä valinta.

Business Formal

Business Formal on erityisesti työelämässä käytetty pukukoodi. Business formal-pukeutumisella tarkoitetaan työkäyttöön sopivaa siistiä ja asiallista (työ)pukeutumista. Miehillä Business Formal-pukukoodi tarkoittaa yksinkertaisimmillaan tummaa pukua. Naiselle Business Formal-pukukoodiin sopiva asu voisi olla esim. housupuku tai siisti hameen ja puseron tai topin yhdistelmä. Tyylikäs mekko on myös aina varma valinta. 

Business Casual

Business Casual on hiukan Smart Casual pukukoodia siistimpi pukukoodi, mutta ei kuitenkaan niin formaali kuin Business Formal. Business Casual onkin oikeastaan näiden kahden pukukoodin yhdistelmä – tätä pukukoodia käytetään usein vapaamuotoisissa, kuitenkin siistiä pukeutumista edellyttävissä tilaisuuksissa (esim. edustustustilaisuudet ja juhlat). Miehelle oiva valinta Business Casual-tyyliin on irtotakki ja siistit housut eri tavoin stailattuna. Naiselle täydellinen asuvalinta Business Casual-tyyliin voisi olla cocktailhenkinen mekko tai esim. bleiseri yhdistettynä rennompaan alaosaan.

Psst... Muistathan, että etiketin lisäksi pukeutumisessa kannattaa huomioida aina myös tilaisuuden luonne ja aika. Jos olet epävarma miten pukeutua, voit aina kysyä tilaisuuden järjestäjältä. Myös me autamme mielellämme!