Korusuunnittelija Päivi Keski-Pomppu, mistä unelmoit?
Päivi Keski-Pomppu on kultaseppä ja muotoilija, joka valmistaa korunsa työhuoneellaan Helsingin Fleminginkadulla.
Päivi, mistä kaikki sai alkunsa?
”Teen valintoja aika lailla fiilispohjalta ja suhtaudun asioihin tosi intohimoisesti: kaikki on varmasti saanut alkunsa jatkuva uuden oppimisen halu sekä tarve omien ideoiden toteuttamiseen. Kasvoin luovassa ympäristössä ja näin jo varhain käsitöiden ja luovan tekemisen antamat mahdollisuudet. Jaksoin piirtää tuntikausia, rakennella ja nikkaroida kaikenlaista. Porakonekin tuli tutuksi kolmevuotiaana: olin kuulemma nähnyt isäni poraavan kaarnaveneeseen reikää mastolle ja sen jälkeen mennyt piiloon harjoittelemaan samaa.
Ehkä uteliaisuus ja havaintojen tekeminen on luontaista: huomaan usein olevani erilaisissa tilanteissa sivustaseuraajana. Hauska huomata, että muotoilijana havainnointi on yksi tärkeä työkalu monen muun joukossa.
Jotenkin sattuman kautta löysin 16-vuotiaana itseni opiskelemasta kultasepäksi. En ihan tarkkaan osaa sanoa, miten päädyin valitsemaan juuri korut, kun olin niin kiinnostunut laaja-alaisesti luovasta tekemisestä ja harkitsinkin myös pitkään keraamikon uraa. Tämän jälkeen korut on olleet yksi tärkeä tapani ilmaista itseäni: ne kun ovat sopivassa määrin kuin pieniä veistoksia, muotoilua ja käsityötä.
Olen työskennellyt korujen kanssa nyt 21 vuotta, joista viimeiset 12 itsenäisenä yrittäjänä. Työ on jatkuvaa uuden oppimista ja itsensä haastamista. Jotkin korut saattavat olla pitkään keskeneräisinä työpöydällä etsien oikeaa muotoaan. Inspiraation ja idean saatuani, saatan työskennellä hyvinkin intensiivisesti saaden kokonaisuuden aikaan.
Mitkä ovat sinulle suunnittelijana tärkeitä arvoja?
Toimiessani itsenäisenä suunnittelijana kunnioitan suunnittelijana samaa ajatusta kuin elämän muillakin osa-alueilla: teen vähemmän tuotteita, mutta panostan laatuun.
Korujen korkea hinta puoltaa sitä, että niitä ei tehdä välttämättä heräteostoina: tuote hankitaan, kun se halutaan ja koetaan tärkeäksi. Monet koruista voivat olla sellaisia, jotka periytyvät suvussa pitkään. Onkin mielenkiintoista ajatella, että jokin tekemäni koruaarre voi olla käytössä vielä satojenkin vuosien päästä ja kulkea mukana muistona läheisistä.
Jalometallien parissa työskennellessä olemme aina kierrättäneet materiaalin hyvin tarkkaan – materiaalit ovat hyvin arvokkaita, joten niiden kierrätys on tärkeää jo ihan taloudellisistakin syistä. Viime aikoina olen käyttänyt koruissani suomalaisia kiviä, jotka on varta vasten hiottu koruja varten. On ollut kiinnostavaa tuoda päivänvaloon, mitä kaikkea me voimme löytää lähiympäristöstämme.
Korun matka on lähituotantoa joko suoraan tekijältä tai jälleenmyyjän kautta. Valmistan kaikki koruni pienissä sarjoissa omalla työhuoneellani Helsingissä, vaikkei se olekaan nopein tai edullisin vaihtoehto. Se tietenkin rajoittaa valmistettavien korujen määrää, mutta ne ovat valintoja, jollaisen olen toistaiseksi tehnyt.
Korut ovat kausittomia ja samat mallit pysyvät pysyvät mallistossa vuosia. Korut tehdään pieninä sarjoina tai tilauksesta yksittäiskappaleina, jolloin ne eivät jää varastoon. Ja jos jäisivät, ne voisi sulattaa ja niistä voisi tehdä jotain uutta.
”Toimiessani itsenäisenä suunnittelijana kunnioitan suunnittelijana samaa ajatusta kuin elämän muillakin osa-alueilla: teen vähemmän tuotteita, mutta panostan laatuun.”
Mikä on ollut haastavinta työssäsi?
Luovuus on suuri voimavara. Nykypäivänä kiireettömyyden löytäminen voi kuitenkin olla haasteellista, koska korujen suunnittelu on aikaa vievä taiteellinen prosessi. On kyettävä varaamaan mielelleen tarpeeksi tyhjää aikaa, jolloin uudet ideat pääsevät muotoutumaan vapaasti.
En kilpaile hinnoilla suurten valmistajien kanssa: on uskallettava arvottaa työnsä sellaiseksi mihin se kuuluu, eikä vertailla liikaa muihin. Olen ollut iloinen siitä, että varsinkin viime aikoina käsityön arvostus kuluttajien keskuudessa on noussut huomattavasti. Suomalainen käsityö ja laatu maksaa, ja sen tulee tehdä niin, jotta voimme nauttia siitä myös tulevaisuudessakin. Sama koskee tietysti myös monia muita aloja, ei vain pelkästään koruja.
Opiskelen töiden rinnalla sisustusarkkitehdiksi. Olen ollut iloinen siitä, että olen uskaltanut myös poistua mukavuusalueeltani. Minusta on kiehtovaa, millainen mittakaavamuutos on korusta tilasuunnitteluun. Haluan aina pitää silmäni avoimena enkä keskittyä vain yhteen tiettyyn osa-alueeseen, sillä vuorovaikutus eri muotoilukentältä tuo todella paljon lisää ideoita kaikkeen tekemiseen.
Mistä saat voimaa arjessasi ja miten rentoudut?
Luovuuden ylläpitämiseksi rakastan pitkiä yöunia aina aika-ajoin. Se on paras tapa rentoutua: hyvät yöunet kirkastavat mielen ja nukkuminen on ihanaa. Rentoudun myös köllötellen tai ulkoillen kahden koirani kanssa.
Rauhoittumisen osa-alueessa voisi olla kehitettävää. Uskon kuitenkin, että kun ihminen työskentelee intohimoalansa parissa, hän ei välttämättä aina koe tarvitsevansa selkeää rajanvetoa vapaa-ajalle ja työlle. Hetki omille ajatuksille ja tila luovuudelle on kuitenkin aika-ajoin todella virkistävää esimerkiksi pienen maisemanvaihdoksen myötä.
Uudet projektit antavat todella paljon energiaa. Pidimme tuttavieni kanssa Helsinki Design Weekin aikaan näyttelyn, jonka teoksissa oli käytetty suomalaista kiveä. Se oli todella inspiroivaa. Sovittiin keskenämme, että näiden teosten tekemisen kuuluu olla kivaa, ei liian vakavaa. Kokeilujen ja rennon tekemisen kautta tein löytöjä joita en olisi osannut suunnitella etukäteen. Töiden parissa syntyi paljon todella hyviä oivalluksia, joiden parissa jatkan työskentelyä.
”Uskon, että intohimoalansa parissa työskentelevä ihminen ei välttämättä aina koe tarvitsevansa selkeää rajanvetoa vapaa-ajalle ja työlle.”
Ikimuistoisin asiakaskokemuksesi?
Yksi ihanimmista kohtaamisista oli, kun puolisonsa kosinta-aikeissa ollut mies tuli työhuoneelleni sormusostoksille. Hänellä oli mukanaan morsiamen isän allekirjoitus todistuksena kosintaluvasta. Kosintaa varten hän oli valinnut mallistostani Palette-sormuksen, joka tehtiin mittatilauksena oikeaan kokoon arvion mukaan kosittavalle puolisolle.
Mies otti pienetkin asiat aivan erityisellä tavalla huomioon. Kun kosinta oli sujunut odotusten mukaisesti, tuore kihlapari tuli vielä yhdessä tapaamaan minua. Myöhemmin parin vuoden kuluttua muokkasimme sormuksen vihkisormukseksi lisäten siihen kiven. On todella arvokasta ja koskettavaa olla mukana näissä kohtaamisissa tekijän roolissa. Vielä tänäkin päivänä kyseinen sormus muistuttaa minua yksityiskohtien merkityksestä.
Nyt pinnalla on tosi vahvasti mm. kierrätetty hopea. Mitä tämä tarkoittaa?
Kierrätetty hopea tarkoittaa, ettei uuden materiaalin takia ole jouduttu louhimaan sitä maaperästä. Materiaali on jo valmiiksi olemassa olevan uusiokäyttöä, esimerkiksi vanhojen korujen, sähkölaitteiden osien tai teollisuudessa käytetystä ylijäämästä kierrätetyn hopean uusiokäyttöä.
Korut on valmistettu aiemminkin kierrätetystä materiaalista, mutta nyt kuluttajille halutaan viestiä tästä asiasta selvemmin. Markkinoille on myös tullut tarkemmin eriteltyjä ja sertifioituja materiaaleja, joten myös samalla me tekijät olemme voineet viestiä näistä paremmin. On erittäin hyvä, että kaivosolosuhteiden eettisyyskysymykset, kuten louhosten aiheuttamat tuhot ympäristölle ja kaivoksissa tapahtuneet ihmisoikeusrikkomuksen on nousseet paremmin kuluttajien tietoisuuteen. Eettisyys on tärkeimpiä asioita, jotka otan huomioon valmistaessani omia tuotteitani. Hankin omat materiaalini pohjoismaiselta toimijalta, jonka takaama materiaalien kierrätysaste hopealle ja kullalle lähes sata prosenttia.
Mitä vastuullisuuden eri kysymyksiä korutuotantoon liittyy, jotka jäävät tavalliselle kuluttajalle pimentoon?
Koruteollisuus on yksi niistä harvoista aloista, joilla on vielä teollista tuotantoa Suomessa. Pohjoismaiden suurimpia koruvalmistajia löytyy Hämeenlinnasta, Kuopiosta ja Helsingistä.
Hämmentävän usein korujen alkuperäinen valmistusmaa ei ole heti selvillä. Vuosien varrella rantautuneiden accessories-liikkeiden valmistusmaasta en esimerkiksi osaa sanoa – uskonkin, että siellä puolen olisi paljon lisättävää läpinäkyvyyden suhteen. Ulkomailta tuoduista epäjaloista metallikoruista on löydetty pistokokeiden avulla myös terveydelle haitallisia pitoisuuksia mm. kadmiumia, lyijyä ja nikkeliä. Mietin näissä tapauksissa, että millaisissa olosuhteissa korut on valmistettu, sillä esimerkiksi lyijyn käsitteleminen on hengenvaarallista. En ole perehtynyt tähän riittävästä voidakseni sanoa tästä totuuksia – olisi kuitenkin erittäin mielenkiintoista kuulla, mistä suurten vaateliikkeiden korut tulevat ja kuinka pitkälle niiden tuotantoa on valvottu?
On hyvä, että materiaalien alkuperää tuodaan läpinäkyväksi ja se halutaan saada selville. Kuluttajille kerrottava tieto on usein monen toimijan varassa. Mitä enemmän näistä asioista puhutaan ja niitä selvitetään ja vaaditaan eettisyyttä, myös meillä on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa. Muutos tuo paljon hyvää.
”Koruteollisuus on yksi niistä harvoista aloista, joilla on vielä teollista tuotantoa Suomessa.”
Parhaat huoltovinkit koruille?
Hopeakoruissa ehdottomasti palkitsevin muutos on korun pintaan kertyneen lian poisto ja sen jälkeen tummentumien poisto. Nämä molemmat työvaiheet on helppo tehdä kotona.
Hopeakorujen huolto aloitetaan puhdistamalla ne lämpöisessä vedessä, jossa on mukana nestemäistä astianpesuainetta. Anna korujen hetken liota vedessä, jonka jälkeen voit harjata koruja kevyesti esimerkiksi vanhalla hammasharjalla. Erityisesti syvänteet ja reiät vaativat tarkkaa puhdistusta.
Kun mahdolliset epäpuhtaudet on poistettu, voi siirtyä tummentumien poistoon. Korujen puhdistamiseen saa erikoistavaraliikkeistä erityistä nestemäistä hopeanpuhdistusainetta, johon upottaessa tummentumat poistuvat. Myös kemikaaliton vaihtoehtoehto toimii: laita korut teräsastiaan tai alumiinifolion päälle. Laske kulhoon kuumaa vettä ja soodaa tai suolaa. Jätä korut likoamaan ja jää odottelemaan hetkeksi: näet, kuinka tummentumat vaalenevat. Tämän jälkeen huuhtele ja kuivaa korut huolellisesti pehmeällä liinalla. Jos koruissa on tarkoituksella tehtyjä tummennuksia, voi reaktio puhdistaa koruja liikaakin, joten jos tuntee olonsa epävarmaksi, voi korut myös huollattaa ammattilaisella.
Jos koruissa on kiviä, on oltava varma että ne ja niiden kiinnitys kestää puhdistuksen. Helmikorujen huolto vaatii erityistä huolellisuutta, eivätkä ne kestä voimakkaita kemikaaleja. Liian kuuma vesi, voi myös vaurioittaa herkimpiä jalokiviä aiheuttamalla lämpöshokin. Yleisesti suosittelen, että korut pakattaisiin säilytyksen ajaksi yksitellen esimerkiksi tekstiili- tai minigrip-pusseihin, jolloin ne eivät hankaudu toisiinsa.
Kullatut korut ovat pinnoitettuja ja kultaus on kuluva osa, joka on useimmissa tapauksissa uusittavissa ammattilaisella. Jos kulta värisävynä tuntuu ehdottomalta valinnalta, suosittelen hankkimaan kultaisia koruja, sillä silloin ei tarvitse murehtia kultauksen kulumisesta ja korut ovat juuri niin kultaiset kuin olet toivonut loppuikäsi ajan.
Kotikonstit on helppoja ja mukavia toimenpiteitä, jotka palkitsevat heti – tärkeintä on vain tietää mitä materiaaleja koruissa on käytetty ja valita hoito-ohjeet sen mukaan.
Oma lempituotteesi korumallistoistasi?
Under the Boughs-sarja on minulle hyvin tärkeä. Korujen taustalla on ajatus vaikuttavan kokoisesta puusta. Pysähdyn usein ihmettelemään suuria puita: niissä on jotain ihmeellistä ja kunnioitusta herättävää. Siinä ne ovat voineet seistä paikallaan vaikka satoja vuosia. Puun juuret on syvällä maassa, emmekä näe niitä. Minulle koru muistuttaa myös omista juuristani ja miksi tekee asioita miten tekee.
Mistä unelmoit?
Unelmoin ateljeesta maalla. Kiireettömyydestä, ajan pyhittämisestä luovuudelle ja taiteen tekemiselle.
Haaveilen myös, että minulla olisi hieman enemmän aikaa vapaalle työskentelylle, jolloin pääsisin kokeilemaan uusia ja pitkään luonnoskirjassa odottaneita ideoita. Unelmoin päiväunistä, joiden jälkeen menisin luonnon äärelle lapsuusmaisemiin maalle.”
The Ateljén valikoimasta löydät tarkkaan kuratoidun valikoiman Päivi Keski-Pompun koruja – olemme koonneet yhdessä Päivin kanssa kauniin selektion sekä klassikoita että uniikimpia teoksia. Tutustu valikoimaan ja löydä suosikkisi tai tule sovittamaan koruja paikan päälle Helsingin myymäläämme.
Jätä kommentti